Begin februari was er een tweedaags symposium van de HEUG, de internationale tak van de DEUG, over de Cloud-toekomst. Oracle was gastheer van dat symposium,  op het hoofdkantoor van Oracle in Redwood Shores. Op dat symposium vertelden de ‘early adopters’ bij Amerikaanse universiteiten over hun ervaringen met de Cloud-producten van Oracle en kreeg Oracle de gelegenheid de strategie rond de Cloud toe te lichten.

Hoofdkantoor van Oracle in Redwood Shores

Enkele instellingen in de VS hebben in het afgelopen jaar het nieuwe SIS van Oracle in de Cloud, Student Management, in gebruik genomen, of zijn daarmee gestart. Voorlopig is dat systeem vooral geschikt om ‘leven lang leren’ te ondersteunen, zeg maar het aanmelden op losse cursussen waarbij de cursisten zelf een account aanmaken en meteen kunnen betalen. Maar ook eenvoudige studieprogramma’s kunnen inmiddels worden ingericht, zij het dat de functionaliteit nog erg is toegespitst op het Amerikaanse onderwijssysteem. De universiteiten die zijn overgestapt naar de Cloud hadden overigens allemaal tot voor kort een erg oud systeem, soms meer dan 20 jaar niet meer aangepast. Het is dan ook niet vreemd dat ze tevreden zijn over de nieuwe mogelijkheden en de look & feel.

Oracle liet ook zien hoe hun nieuwe Financial Aid module in de Cloud er uit ziet. Ze hebben recent een bestaand pakket overgenomen en dat ingepast in de Student Management Suite. Het resultaat is een zeer intuïtieve applicatie waarmee studenten of hun ouders heel eenvoudig kunnen bepalen wat de meest geschikte beurzen en (vooral) leningen zijn. Jammer dat die functionaliteit voor de Nederlandse markt nauwelijks zinvol is. Aan een internationale versie wordt nog gewerkt.

De grote baas van Oracle, CEO Mark Hurd, was zelf aanwezig om toe te lichten waarom Oracle zo z’n best doet voor het Hoger Onderwijs en zwaar investeert in een nieuw Cloud-systeem, als opvolger voor Campus Solutions. Een belangrijke reden is dat Oracle vindt dat de VS het beste geholpen kan worden door meer jongeren in staat te stellen een goede opleiding te volgen. De Cloud-producten van Oracle helpen de instellingen hun kosten te drukken en zich te concentreren op hun hoofdtaak: onderwijs verzorgen. Maar op devraag of we er op kunnen vertrouwen dat Oracle het systeem ook geschikt maakt voor niet-Amerikaans onderwijs, bijvoorbeeld het Nederlandse, antwoordde hij dat ook de rest van de wereld het vanzelfsprekend kan gebruiken: Nederlandse banken gebruikten immers ook al Cloud-producten van Oracle. Die opmerking gaf de aanwezige Europeanen (2 tussen 75 Amerikaanse deelnemers) nog niet meteen een goed gevoel over dat commitment van Oracle.

Mark Hurd, CEO van Oracle, geeft een toelichting op de plannen van Oracle voor het Hoger Onderwijs

Gelukkig werd het symposium afgesloten met een geweldige presentatie van de mogelijkheden van Student Management door Susan Hoagland. Ze liet zien op welke manier de functionaliteiten van de verschillende Cloud-onderdelen binnen Student Management kunnen worden gecombineerd tot een gestroomlijnd systeem waarmee studenten zich gemakkelijk kunnen aanmelden voor vakken, hun roosters kunnen bekijken en hun voortgang kunnen beoordelen. Met name de Analytics-mogelijkheden zijn heel sterk, ook voor studiebegeleiders.

Student Management Cloud: Analytics voor studiebegeleiders

Oracle is dus zeer voortvarend bezig met de nieuwe Cloud-producten. Maar sterk gericht op het onderwijssysteem dat ze het beste kennen. En de rijke functionaliteit die Campus Solutions kent, om complexe processen te kunnen ondersteunen, ontbreekt nog grotendeels.

Kortom: Student Management Cloud is al heel geschikt voor de Amerikaanse markt, maar ik verwacht dat we in Nederland nog lang gebruik zullen blijven maken van Campus Solutions.

Hans Janssen

Hans Janssen bij Oracle